top of page
 • Editor

Oxigenoterapia hiperbară- ce este și ce trebuie știut despre această terapie inovativă

In urma traversarii etapei pandemice și intrării pe un curs de ”normalitate” relativă, omenirea redescoperă valorile aproape uitate: frumusețea, tratamentele de reintinerire, sau starea interioara de bine! Ingrijirea personala capătă o noua dimensiune dacă este combinată cu Oxigenoterapia hiperbară.


In acest context, credem ca este necesară o cunoaștere mai buna a acestei terapii inovative, motiv pentru care vom incerca sa raspundem la urmatoarele intrebări:

 1. Ce este Oxigenoterapia hiperbară? ,

 2. Care sunt domeniile in care poate fi utilizat această terapie?

 3. Oxigenoterapia hiperbară - tratament de reintinerire?

 4. Care este diferenta dintre Camera hiperbară si concentratorul de oxigen?

 5. Poate fi realizata oxigenoterapia, la domiciliu?

 6. Unde pot fi evaluat de un cadru medical care sa-mi prescrie acest tratament?

 7. Care sunt condițiile de tratament oferite de Centrul Laserterapia - Petroșani

 8. Cat costa tratamentul ? Poate fi decontat prin Casa de Asigurari de Sanatate, acest tratament?

Raspunsul la aceste toate aceste intrebari le veti afla parcurgand articolele din categoria Oxigenoterapie, ale blogului, pe care le vom publica saptamanal pe acest site.

In acest articol, vom incerca sa raspundem la primele două intrebări.1. Ce este Oxigenoterapia Hiperbară?


Oxigenoterapia hiperbară (engleză - Hyperbaric Oxygen Therapy - HBOT) este o metodă de tratament ce constă în plasarea pacientului într-o incintă rezistentă la presiune care conține oxigen pur sau aer îmbogățit în oxigen (amestec respirator Nitrox), la o presiune superioară celei atmosferice.


Tratamentul se realizează sub supravegherea personalului de specialitate, care urmareste permanent capabilitatea pacientului de a se acomoda conditiilor de tratament.
2. Care sunt domeniile de aplicare a Oxigenoterapiei Hiperbare (HBOT)?


Oxigenoterapia hiperbară se poate aplica cu succes în următoarele cazuri:

 • intoxicația cu monoxid de carbon

 • boli infecțioase (gangrenă gazoasă, tetanos, septicemie, dermatite, osteomielită refractară)

 • arsuri

 • maladii cardiovasculare (arterită cronică, ischemie traumatică, boala lui Bürger, perturbări ale circulației cerebrale, defecte coronariene acute)

 • stări de șoc

 • embolii pulmonare

 • chirurgia cordului

 • asfixii neonatale

 • transplanturi de organe

 • anti ageing (anti-imbătrânire)

Chiar daca e pozitionată pe ultima pozitie al enumerarii de mai sus, datorită frecvenței utilizării acestei terapii in tratamentele de anti-imbătrînire / reintinerire, după parcurgerea perioadei pandemice, devin tot mai utilizate.


3. Oxigenoterapia hiperbară (HBOT) - tratamentul de nelipsit in cura modernă de reintinerire?


Oxigenarea celulara prin terapia cu oxigen hiperbaric sustine oxigenarea celulara si creste productia de elastina, incetinind astfel procesul de imbatranire .


Efectele sunt remarcabile și la la nivel de estetică facială și corporală, mentinand sanatatea si tineretea.

Este terapia ideala pentru reintinerire din interior, din fericire, mult mai accesibila pacientilor interesati de intinerire si vindecare prin oferte pentru oxigenoterapie in camera hiperbara.
Contraindicații

Exista unele contraindicații în ceea ce privește terapia cu oxigen hiperbar și anume: claustrofobia (frica de spatiile inchise), motiv pentru care echipamentele moderne, beneficiază de facilitati ca:

 • usi de acces transparente, prin care pacientul este in contact vizual permanent cu mediul extern, existand posivilitatea sa urmarească pe monitorul extern un film, sau o emisiune interesantă

 • sistem de comunicare cu ajutorul caruia personalul medical de specialitate poate comunica in permanenta cu pacientul, monitorizand starea acestuia. Sistemul permite auditia si acces la comunicare permanenta cu incinta

 • buton de panică, prin care pacientul poate semnaliza asistentului medical, o stare de disconfort.


Cu toate acestea, în manualul privind practica medicală hiperbară se menționează următoarele:

„Atunci când vine vorba de efecte secundare, HBOT este unul dintre cele mai sigure dintre toate tratamentele medicale realizate în spitale.”

Oxigenoterapia hiperbară nu este o metodă unică și exclusivă de tratament, ci complementară unor metode clasice care astfel devin mai eficiente.

233 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page